Закарпатська кухня
07.02.2014
Так вже історично склалося, що в Закарпатті проживають представники багатьох національностей. І завдяки цьому закарпатська кухня давно стала інтернаціональною. Самобутня і унікальна, вона наповнена інгредієнтами: угорців, русинів, євреїв, словаків, румунів та інших народів, які проживають у цьому регіоні. Велика їх частина відома здавна, і їх часто можна зустріти на столах багатьох народностей.Багатонаціональні витоки кухні Закарпаття
Говорячи про угорську складову закарпатської кухні, в першу чергу потрібно згадати: «папрікаш», «керезет», «перкельт» і «бограч-гуляш». У їх число також входить і гаряче улюблене в Росії «Лечо».Румунські страви складні за своєю назвою, але смачні наповненням: «гівеч», «зама ку фасоле», «інгрошала ку хрибе» і «токана ку бринза».
А від словаків кухня поповнилася такими відомими м'ясними стравами, як: «карбонатки», «джадки», «страпачки», «бухти» і «стеранка».
Русинська кухня представлена такими характерними частуваннями, як: «м'ясо по-полонинськи», «курка по-ужгородськи», «кремзлики», суп-гуляш і різноманітні вареники.
Традиційні страви закарпатської кухні
Прості і ситні страви закарпатської кухні в сільському варіанті виготовляються з простих продуктів. Тут найчастіше використовують картоплю, капусту, хліб, кисле молоко, сир, квасолю і кукурудзу.Закарпатський обід не буває без першої страви. У честі тут бульйони і поливання, їх рецептів у закарпатській кулінарній традиції набереться кілька десятків. Так, традиційний обід вони звикли починати з «резанок» - куряче поливання з додаванням домашньої локшини.
Для приготування гарнірів і закусок тут прийнято використовувати овочі та зелень. Безліч страв готуються із застосуванням борошна, воно обов'язково присутнье на кухні закарпатськії господині. Найвідомішими стравами з пшеничного борошна є «гомбовци» - відварні кульки, виготовлені з борошна, манної крупи та сиру, і «кнедлі» (те ж саме, тільки з додаванням начинки).
Кукурудза в Закарпатті є провідною зерновою культурою, більшість рецептів з борошном тут базується саме на використанні кукурудзяного борошна. У гірських районах і передгір'ях страви з кукурудзяного борошна користуються популярністю, і постійно присутні на столах більшості місцевих жителів. Способів їх приготування безліч, причому вони розрізняються як за інгредієнтами, так і за способами температурної обробки.
Пасовищне тваринництво завжди було центральною ланкою ведення сільського господарства в Закарпатті. Чималу роль у цьому відігравали природні умови, в яких живе місцеве населення. Саме тому в основі харчування жителів передгір'їв і гірських районів знаходиться м'ясо, молоко і різноманітні продукти їх переробки.
Коментарі