Стародавня українська настоянка Контабас
18.07.2022 / Автор: Седойкін Василь
Якщо ви вважаєте, що найголовнішим українським алкогольним напоєм є самогон (горілка) – то ви дуже помиляєтеся. Звісно, цей трунок зараз досить поширений по всій Україні, та й раніше він був розповсюджений серед простого селянства. Проте більш заможні українці надавали перевагу ціннішому напою, який називався «Контабас». Це своєрідна настоянка на бруньках смородини, яка має неперевершений смак і аромат. Згадки про напій можна зустріти в класичній українській літературі, що свідчить про надзвичайну популярність трунку в минулі часи.На жаль справжня його рецептура надовго зникла після встановлення радянської влади, яка нищила все питомо українське. Адже разом з занепадом виробництва зникли і умільці, які знали методику приготування напою. Але завдяки небайдужим людям, не так давно на Закарпатті вдалося віднайти старовинний рецепт, і зараз Контапел «Контабас» уже виготовляється невеличкими партіями для реалізації в Україні та за її межами.
Контапел було названо на честь братів Пелех, які у 2018 знайшли партію контабасу, що настоювався з 1993 року, а також рецепт цього напою в селищі на Закарпатті. Ними було викуплено понад 90 літрів контабасу, купажовано та розлито для продажу у 400 пляшок.
В чому особливість приготування напою?
Звісно, що автентичний рецепт знають достеменно лише ті, хто безпосередньо пов'язаний з виробничим процесом. Проте варто зазначити, що у цій справі не так все просто, оскільки:- сировиною для напою служать смородинові бруньки, які виростають лише раз на рік;
- для виготовлення трьох літрів настоянки потрібно півтора літрова банка сировини;
- їх потрібно збирати лише вручну, з максимальною обережністю – щоб не пошкодити цінні ефірні олії;
- бруньки збираються лише в певний час – ні днем раніше, ні днем пізніше;
- базовим компонентом напою є спеціальний дистилят, який виготовляється унікальним способом.
Окрім того, напій обов’язково має вистоятися зазначений рецептурою час – від цього зазвичай залежить його колір та ароматична складова. З роками правильно виготовлений трунок лише кращає за смаком – і в цьому він нагадує добре старе вино.
Яким може бути Контабас?
Отже, при приготуванні напою велика роль відводиться саме дотриманню технології. Не менш з тим, його остаточний смак та аромат багато в чому залежить від деяких чинників. Найбільш важливими, окрім часу збирання бруньок та витримки готового продукту, є також сорт смородини та спосіб фільтрації сировини.Справжній Контабас – зазвичай коричневий. Якщо ж бруньки збираються вже в перестиглому стані, то напій буде мати зелений колір. При додаванні гілок трунок набиратиме бурого відтінку.
Коментарі